Wandelen door Águilas

Print Friendly and PDF
Águilas is de meest zuidelijk gelegen stad in de regio. De stad is voornamelijk bekend door het uitbundige carnavalfeest dat begint in februari. De stad heeft – naast het feest – meer te bieden. Tijdens mijn bezoek heb ik mooie plekjes bezocht. Het is een levendige stad. Met  de sfeer van een internationale stad. Het boegbeeld van de Águilas is het kasteel San Juan de las Águilas uit de 18e eeuw. Águilas bestaat uit twee baaien; Bahía de Levante en Bahía del Hornillo. Ze worden gescheiden door een rotsachtige landtong waar het kasteel op staat. Wanneer je op de kaart kijkt, of de stad van bovenaf, vormen de baaien, de rotsachtige landtong en de stad samen een adelaar. De beide baaien vormen de vleugels. De naam van de stad betekent dan ook ‘adelaar’. Águilas ligt aan de Middellandse Zee en de kuststrook is maar liefst 28 kilometer lang.

Castillo San Juan de las Águilas

Meteen bij binnenkomst in de stad is ze niet te missen; het kasteel. Ze schittert in de zon, boven op de berg. De bouw is afgerond in 1756 en moest de stad beschermen tegen aanvallen van piraten. In 2007 is het kasteel gerestaureerd en open gesteld voor het publiek. Er is ook een (moderne) lift gebouwd. Helaas staat deze uit en ben je overgeleverd aan een stevige klim naar boven. Het kasteel bestaat uit het fort van San Juan, met een centrale binnenplaats en de San Pedro kanonbatterij, een halfronde ruimte. Hiertussen loopt een verbindingsweg met twee schansen die de ingang van het kasteel verdedigden. Vanaf verschillende plaatsen in het kasteel heb je een geweldig uitzicht over de stad, de omgeving en de zee.
Het kasteel is in de ochtend en aan het eind van de middag open. Een kaartje kost € 2,-.

Windkorenmolens

Op twee heuvels in de oude binnenstad staan twee oude, witte oude windkorenmolens. De dekzeil vleugels draaien voortdurend door de zachte zeewind, vormen een typisch beeld in het landschap van Águilas. Erg jammer bij aankomst is dat het informatiecentrum pal naast de molen verlaten is. En ook de molen zelf kun je niet in. Maar wederom een fantastisch uitzicht over de stad, het kasteel, de zee en de omgeving. Wil je hier met de auto naartoe? Ik kan je aanraden om de auto beneden te parkeren en verder te gaan lopen. De weg er naartoe doet je denken aan de achtbaan ‘Joris en de draak‘ in de Efteling. Steile heuvels op en neer. In zeer smalle straatjes. Wij hebben het geprobeerd met omdat de navigatie ons erheen bracht. Uiteindelijk de auto beneden geparkeerd en te voet verder gegaan. Een goede workout met alle heuvels en trappen.

Trappen en Plaza de España

Over trappen gesproken, wat niet te missen is zijn de prachtig geschilderde trappen in de oude binnenstad. Ik heb verschillende beschilderingen gespot, zoals een pauw, carnavalsmasker, een octopus, vissen en krabben.

Tijdens het wandelen door de oude stad kwam ik op dit mooie plein, Plaza de España. Het plein stamt uit 1874 en er zijn veel bijzondere plantensoorten te zien. Langs het plein staan markante gebouwen, zoals het gemeentehuis en de kerk. Op het plein lopen witte duiven en er zijn gezellige terrasjes. In het midden van het plein staat een fontein ‘Pava de la Balsa’, kalkoen in het water genaamd.

Embarcadero del Hornillo

Net buiten de stad, naast Playa las Delicias ligt een oude steiger uit 1903. Het unieke aan deze steiger is dat deze hoog boven het water ligt. De steiger werd gebruikt voor het voor het laden en lossen van mineralen (voornamelijk ijzererts). Het gebied rondom de steiger stond bekend om haar mijnactiviteiten in de tweede helft van de 19e eeuw en eerste helft van de 20e eeuw. Even voorbij de steiger ligt een oude spoorbaan en laadtunnels. De pier kun je niet op en dat is niet zo gek gezien de staat waarin deze verkeert. Grote delen zijn vervallen wat erg zonde is.

Stranden

Águilas is een prima stad om je te vermaken. Wat ook erg fijn is, is dat er twee stranden direct aan de stad liggen. Playa las Delicias en Playa de la Colonia. Het eerstgenoemde strand is een druk strand met trendy strandtentjes en restaurants. Het andere strand is een stuk rustiger.

Video

Volgend bericht

Carnaval in Águilas

Word lid van de discussie

3 thoughts on “Wandelen door Águilas”

 • Robert Punselie

  Dank je Marcel, mooie foto’s en interessante informatie. Ga zo door zodat wij kunnen genieten van jouw reis ervaringen.

  Reply
  • Marcel van Veldhuizen

   Dank je wel Robert! Veel leesplezier. Voor volgend jaar heb ik weer leuke op de planning staan. Goede jaarwisseling!

   Reply
 • Robert Punselie

  Ook voor jou en je naasten een gezond en prachtig 2020.

  Reply

Compare listings

Vergelijken