Wonen in Spanje

U wilt definitief gaan wonen in Spanje. Een grote stap die u gaat nemen en waarbij u niet over één nacht ijs bent gegaan. Wij begrijpen dat het spannend is om uw oude, vertrouwde leven in Nederland achter te laten. Het is een nieuw begin, in misschien een niet heel bekend gebied. Maar wanneer u dagelijks wakker wordt met een stralende zon, bent u dit snel vergeten. En wij helpen u om ervoor te zorgen dat uw nieuwe woning en omgeving vanaf dag 1 een vertrouwde plek wordt.

Spaanse DroomCasa heeft een uitgebreid netwerk in zowel Spanje als Nederland. Wij helpen u met allerlei praktische zaken wanneer u een woning in Spanje koopt. Samen zorgen we ervoor dat uw emigratie en verblijf in Spanje succesvol is én blijft.

Wij werken samen met een fiscaal advieskantoor in Nederland. Dit kantoor is gespecialiseerd in het helpen van Nederlanders die emigreren. Zij kunnen u helpen om alles in Nederland fiscaal netjes af te ronden en voorzien u van advies om de beste keuzes te maken die ook nog eens financieel voordelig uit kunnen vallen.

Het NIE-nummer (Número de Identidad de Extranjero) voor buitenlanders die in Spanje wonen of verblijven. Het is vergelijkbaar met het BSN-nummer in Nederland. Voor alle officiële zaken heeft u in Spanje een NIE-nummer nodig. Wanneer u een woning in Spanje wilt kopen, dient u in het bezit te zijn van een NIE-nummer. Ook voor andere handelingen heeft u dit nodig, zoals het openen van een bankrekening, medische zorg, afsluiten van een verzekering, telefoonabonnement afsluiten, belastingaangifte doen en het kopen van een auto. Spaanse DroomCasa regelt de aanvraag van het NIE-nummer voor u.

Wanneer u langer dan 3 maanden in Spanje verblijft is een NIE-nummer verplicht. De aanvraag van dit nummer is eenmalig en blijft uw persoonlijke identificatienummer in Spanje. Belangrijk om te vermelden is dat het NIE geen identiteitsdocument is.

Empadronamiento, kortweg Padrón, is een registratie in het bevolkingsregister. U kunt zich inschrijven bij de ‘Ayuntamiento’ van uw gemeente. Nadat u bent ingeschreven ontvangt u een bewijs van inschrijving mee, dit is de ‘certificado de empadronamiento’. Het padrón heeft u nodig wanneer u gebruik wilt maken van lokale voorzieningen, zoals het registreren bij het gezondheidscentrum ‘Centro de Salud’ of uw kinderen inschrijven op school.

Als Spaanse resident bent u belastingplichtig in Spanje en wordt u aangeraden om uw Certificado de Registro como residente comunitario (Groene kaart) aan te vragen. Dit is een identificatiemiddel in het formaat van een bankpas en wordt in Spanje veelvuldig om gevraagd. Dit document is het bewijs dat u als EU-inwoner in Spanje verblijft. Het is geen identiteitsbewijs. De Groene kaart bevat uw persoonsgegevens, nationaliteit, adres, NIE-nummer en de afgiftedatum. De Groene kaart heeft geen vervaldatum. Uw juridisch adviseur begeleidt u persoonlijk tijdens het aanvragen hiervan. 

Spaanse DroomCasa helpt u graag met de meest voordelige en uitgebreide zorgverzekering en verzekering voor uw woning, auto, scooter, motor of boot. Hiervoor werken wij samen met een Nederlandstalig kantoor in Spanje. Wel zo prettig in uw eigen taal om exact te weten waarvoor en hoe u verzekerd bent. U wilt hier immers geen misverstanden over hebben. Vraag hier uw voordelige offerte aan.

Emigreert u naar Spanje met kinderen? Dit betekent dat zij naar een nieuwe school gaan. Onderwijs voor kinderen tussen 6 en 16 jaar is verplicht in Spanje en bestaat uit het basis en middelbaar onderwijs. Een voordeel van kinderen is dat zij sneller een nieuwe taal leren dan volwassenen.

En zijn een aantal mogelijkheden om kwalitatief goed onderwijs te volgen:

  • Lokale openbare of private school. De lessen op deze scholen worden in het Spaans gegeven. Er wordt een special schakelprogramma aangeboden waarbij uw kinderen niet alleen de Spaanse taal leren, maar ook snel integreren. Lokale scholen zijn voor kinderen tot 16 jaar gratis, private scholen niet.
  • Internationale school. De lessen worden in het Engels en Spaans gegeven. In de regio zijn Britse, Franse en Amerikaanse privéscholen. Houdt er rekening mee dat onderwijs op deze scholen erg prijzig is.
  • Thuisonderwijs. Vanuit huis volgen uw kinderen onderwijs op afstand via een digitale leeromgeving.

Heeft u huisdieren? Deze kunt u mee verhuizen naar Spanje. Waar u rekening mee moet houden is dat niet alle huisdieren op dezelfde manier naar hun nieuwe huis vervoerd kunnen worden. Zo mogen alleen honden en katten mee in het vliegtuig. Een huisdierenpaspoort is verplicht en ze moeten ingeënt en gechipt zijn. Vraag naar de voorwaarden bij uw luchtvaartmaatschappij.

Bepaalde hondenrassen moeten in Spanje verplicht een muilkorf dragen. Dit zijn de volgende rassen: Pitbull terriër, Amerikaanse Staffordshire terriër, Staffordshire Bull terriër, Rottweiler, Argentijse Dog, Fila Brasileiro, Tosa Inu en Akita Inu.

Wellicht wilt u een auto huren of kopen in Spanje. Of wilt u een auto meenemen uit Nederland. Spaanse DroomCasa helpt u de juiste keuze te maken die past bij uw situatie en heeft voor elke wens een advies en oplossing.

Wij raden u aan om uw telefoonnummer om te zetten naar een Spaans telefoonnummer. De grootste telefoonproviders zijn Orange, Movistar, Vodafone en Yoigo. Houdt er rekening mee dat niet iedere provider even goed bereik heeft in het gebied waar u gaat wonen. U kunt bij de providers kiezen tussen een prepaid kaart of een abonnement. Het is mogelijk om een internetabonnement af te sluiten bij dezelfde provider. U kunt ook kiezen voor lokale internetaanbieders. Wij adviseren u graag over de keuzemogelijkheden.

Zoek uw nieuwbouwwoning

Heeft u plannen om in Zuidoost-Spanje te gaan wonen? Zoek hieronder naar uw droomwoning. 

Compare listings

Vergelijken